Hastalıklar

Hemoroid Nedir ?

Hemoroid Nedir

comics1Hemoroid anal kanalın içini döşeyen kan damarlarının şişmesi halidir.Toplardamar yapısındaki bu kan damarları anüsün iç yüzünü yumuşak bir yastıkçık şeklinde çepeçevre sararak döşemekte ve anusün kapatılmasına yardımcı olmaktadır. Bu damar yastıkçığı sayesinde ishal gibi bağırsak hareketlerinin bozuldugu durumlarda bile anal kanaldan istemsiz gayta ve gaz çıkışı engellenir. Özellikle uzun süren kabızlık ve ishal gibi ıkınmaya neden olan durumlarda, gebelikte, hemoroidler içindeki basıncın artması sonucunda damarlar genişler ve ağrı ve kanama gibi rahatsızlıklara sebep olurlar. Bazı hastalarda ailede diğer şahıslarda da hemoroidal hastalık bulunma öyküsü olabilir. Hemoroidler bazen anüsten dışarı çıkabilecek ölçüde genişleyebilirler.

Hemoroid anal kanalın içini döşeyen kan damarlarının şişmesi halidir.Toplardamar yapısındaki bu kan damarları anüsün iç yüzünü yumuşak bir yastıkçık şeklinde çepeçevre sararak döşemekte ve anusün kapatılmasına yardımcı olmaktadır. Bu damar yastıkçığı sayesinde ishal gibi bağırsak hareketlerinin bozuldugu durumlarda bile anal kanaldan istemsiz gayta ve gaz çıkışı engellenir. Özellikle uzun süren kabızlık ve ishal gibi ıkınmaya neden olan durumlarda, gebelikte, hemoroidler içindeki basıncın artması sonucunda damarlar genişler ve ağrı ve kanama gibi rahatsızlıklara sebep olurlar. Bazı hastalarda ailede diğer şahıslarda da hemoroidal hastalık bulunma öyküsü olabilir. Hemoroidler bazen anüsten dışarı çıkabilecek ölçüde genişleyebilirler.

anorektal-bolge

Hemoroid ne gibi belirtilere neden olur?

Anüste kaşıntı, yanma ve ağrı, iç çamaşırını kirletebilen akıntı ve değişik şiddetlerde olabilen ve genellikle büyük abdest yapma sonrasında oluşan damlama veya fışkırma tarzında kanama hemoroidal hastalığın başlıca bulgularıdır. Kanama bazen hastaları telaşlandıracak şiddette olabilir. Hastalar anüsten dışarı çıkan hemoroidleri küçük baloncuklar şeklinde hissedebilirler. Anüsün iç ve dış kısmında oluşmalarına göre iç ve dış hemoroidler olmak üzere iki guruba ayrılırlar. Anüs ve kalın barsağın son kısmı olan rektumun diğer hastalıkları ile karışabileceğinden hastanın mutlaka bir gastroenterolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.

hemoroid2hemoroid

Hemoroid nasıl tedavi edilir?

Ikınmaya yol açan nedenin (Kabızlık veya ishal) ortadan kaldırılması ve dışkının yumuşatılmasına çalışılır. Liften zengin gıdaların tüketilmesi, sıvı alımının artırılması ve gerektiğinde barsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlayacak ilaçların kullanılması tedavide yardımcıdır. Aşırı ishal oluşturarak dışkılama sağlayan ilaçlar kullanılmamalıdır. Ağrı ve kaşıntının giderilmesinde kortikozon ve lokal anestezik içeren merhemler ve suppozituarlar (fitiller) yaralı olur. Hemoroidal damarlardaki tonüsü artırarak hemoroidlerin küçülmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olabilecek ağız yoluyla alınan ilaçlar denenebilir. Ilık suda oturma banyosu bir dereceye kadar rahatlama sağlayabilir. Gerektiğinde uygun olan vakalarda hemoroidlerin bağlanması (lastik band ligasyonu), sklerozan madde enjeksiyonu (skleroterapi) ve infrared koagülasyon gibi tedavi yöntemleri denenebilir. Bu tedavilere yanıt vermeyen vakalarda cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

rubber_band
Hemoroidlerin lastik band ile bağlanması

Yazının Tamamını Oku