Hastalıklar

Karaciğer Sirozu Nasıl Tedavi Edilir ?

Karaciğer Sirozu Nasıl Tedavi Edilir ?

Tedavideki amaç karaciğerde bağ dokusu oluşumunu (fibrozis) yavaşlatmak ve olası komplikasyonları en aza indirmektir. Karaciğer sirozuna yol açan neden belli ise hastalığın erken dönemlerinde buna özel ilaç tedavileri uygulanabilir (Örneğin, viral hepatitlerde antiviral ajanlar veya otoimmün hepatitlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilmesi gibi). Sirozun nedeni her ne olursa olsun hasta karaciğeri daha fazla bozacak alışkanlıklardan ve ilaçlardan uzak durulmalıdır. Alkol alımı tüm sirozlarda kesinlikle bırakılmalıdır. Yüksek oranda A vitamini içeren vitaminler, parasetamol içeren ağrı kesiciler, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar karaciğerin iflasına ve ciddi kanamalara neden olabilirler. Karaciğer sirozlu hastalar normal insanlara göre artmış enfeksiyon riski taşıdıklarından aşılanma ve genel temizlik kurallarına uyma gibi koruyucu önlemlerin alınması gerekir.
Bacaklarda ve karında su birikmesine bağlı şişkinliği olan ( ödem ve ascit) hastalarda tuz ve su kısıtlaması yapılır ve gerektiğinde fazla suyun böbreklerden atılmasını sağlayan ilaçlar kullanılır. Karında su birikimi olan hastalarda bu suyun iltihaplanması nedeniyle ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebilir (spontan bakteriyel peritonit) ve uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.
Yemek borusu ve/veya midede oluşan damarlar (yemek borusu ve mide varisleri) hayatı tehdit edici derecede şiddetli olabilen kanamalara yol açabilirler. Yemek borusu ve/veya midede belirgin ve kanama tehlikesi olan varisler saptandığında bunların gastroskopi yapılarak tedavi edilmeleri gerekir. Kanama olduğunda da yine gastroskopi yapılarak kanama durdurulmaya çalışılır.

blakemore1
Kanayan yemek borusu ve mide varislerine baskı yaparak kanamanın durdurulmasını sağlayan
Blakemore tüpü çoğu kez hayat kurtarıcıdır.

Hastalığın ileri evrelerinde karaciğerin vücuttaki toksinleri uzaklaştıramaması nedeniyle oluşan şuur bozukluğu hastayı komaya sokabilecek derecede şidetli olabilir (Hepatik koma). Bu taktirde hastanın hastanede yatırılarak takip ve tedavi edilmesi gerekir ve ölüm riski yüksektir. Karaciğer iflası karaciğerin ileri derecede hasarına bağlı olarak hayatın devamını sağlayamayacak duruma gelmesidir. Bu nedenle sirozun herhangi bir komplikasyonu gelişen hasta karaciğer iflası yönünden değerlendirilmeli ve karaciğer iflası gelişeceği aşikar olan hastalarda ise karaciğer nakli imkanları araştırılmalıdır. Karaciğer sirozunun komplikasyonları görülmeye başladığında doktorunuz karaciğer nakli konusunda sizi uyaracaktır.

(*)Wilson hastalığında karaciğerdeki doğumsal bir defekte bağlı bakır metabolizması bozukluğu nedeniyle karaciğer, beyin, böbrekler ve gözlerde bakır birikimi ve buna bağlı olarak bu organlarda fonksiyon kaybı söz konusudur.
(**)Hemokromatozda barsaklardan kontrol edilemeyen aşırı demir emilimi sonrasında karaciğer, pankreas, deri, kalp, barsaklar ve salgı bezlerinde aşırı demir birikimi sonucunda bu organlar zarar görmektedir.

Yazının Tamamını Oku