BAĞIRSAĞIN VASKÜLER (Damarsal) HASTALIKLARI
Kronik mezenter iskemisi, mezenter damarlarında akut mezenter iskemisine neden olan tıkanmanın daha uzun sürede ortaya çıkarak barsağın beslenmesinin kronik (süregen) bir hal almasıdır. Burada, aniden oluşan pıhtılaşmaya bağlı damar tıkanması yerine, daha çok ateroskleroz, damar iltihabı (vaskülitler), radyasyon, anevrizma ve barsak damarlarının doğumsal anormallikleri gibi nedenler ön plana çıkmaktadır. Bu sebepler her zaman kronik mezenter iskemisine sebep olmamakla beraber,sigara kullanan, şeker hastalığı, hipertansiyonu ve ve kolesterol yüksekliği olan hastalarda bu nedenler daha sık kronik mezenter iskemisine yol açarlar.
Kronik mezenter iskemisinin belirtileri nelerdir?
Kronik mezenter iskemisinin en sık görülen belirtisi ; yemekten 30-60dk sonra başlayıp 1-2 saat kadar süren ve genelde hafif-orta şiddette olan ve genellikle göbek çevresinde hissedilen bir karın ağrısıdır. Hasta bu ağrıyı yaşamamak için yemek yemekten çekinir duruma gelir ve buna bağlı olarak kilo kaybetmeye başlar. Bazı hastalarda karın ağrısı belirgin olmayıp kronik ishal, aşırı halsizlik, kansızlık, kilo kaybı ve kanda protein düşüklüğüne bağlı karın ve bacaklarda şişmeler daha ön planda olabilir. Bu hastalarda ince bağırsaklarda kronik iskemiye bağlı darlıklar oluşur ve bu darlıklar nedeniyle şişkinlik, bulantı ve kusma gibi barsak tıkanması belirtileri ortaya çıkabilir. Darlık gelişen hastalarda teşhis sıklıkla gecikir, zira bu hastalar genellikle Crohn hastalığı olarak değerlendirilip tedavi edilirler.
Teşhis yukaridaki özellikte karın ağrısı olan bir hastada böyle bir hastalığın olabileceğinin akla getirilmesi üzerine istenen Doppler ultrasonografi veya mezenter anjiografi tekniklerinin uygulanması ile koyulur. Bu yöntemlerle teşhis koyulan hastaların tedavisinde tıkanan barsak damarına stent yerleştirilir veya koroner kalp hastalığında olduğu şekilde bir by pass cerrahisi uygulanır. Hangi yöntemin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.