Hastalıklar

Mide felci nasıl tedavi edilir?

Gastroparezi (Mide felci)

Gastroparezi nasıl tedavi edilir?

Aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak her hastaya özel tedavi düzenlenmelidir;

• Hastanın yaşı, tıbbi hikayesi, mevcut hastalığı

• Hastanın ilaca, tedaviye ve tanı yöntemlerine toleransı

• Hastanın görüşü ve seçimi

Gastroparezi kronik bir hastalık olduğundan tamamen tedavi edilemez ancak hastalığın semptomları kontrol altında tutulabilir. Örneğin diyabetle ilişkili olan gastroparezide öncelikli amaç, hastanın kan şekeri seviyesini kontrol etmek ve nöropatinin  şiddetini azaltmaktır.

İlaçlar:

Gastroparezinin medikal tedavisi, mide boşalmasını sağlayıcı metoclopramide ve domperidone gibi ajanlarla yapılır. Metoclopramide ve domoeridon mide kasılmasını artırarak mide boşalmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu ilaçlar  kusma refleksini kontrol edip bulantı ve kusmayı önlerler.  Tedabvide kullanılabilecek diğer bir ilaç eritromisin dir. Bir antibiyotik olan eritromisin, mide ve barsaktaki motilin reseptörlerini uyararak mide kasılmasını ve böylece boşalımını sağlar. Hangi ilacın kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Diyet:

Diyet, çoğu zaman gastroparezi tedavisinde ilk adımdır. Kafein, alkol, yağlı ve lifli yiyecekler sindirimi yavaşlattıklarından hastaların bu tip gıdalarla beslenmesi önerilmez. Lifli gıdalar tüketilecekse bunlar ya ağızda iyice çiğnenip yutulmalı ya da yumuşak kıvama gelene kadar pişirilmelidir.  Size en uygun diyet listesi için diyetisyeninize veya doktorunuza danışmalısınız.

gastroparesis3

Gastric pacing (Enterra) (www.surgery.usc.edu)

Gastrik pacing (Mide duvarına  pil yerleştirilmesi):

Yeni bir uygulama olan gastrik pacing, kalp piline benzer bir cihazla  mide kasılmalarının uyarılması esasına dayanır. Laparoskopiyle mideye iki kutuplu ince bir tel yerleştirilir. Bu kutuplar, karın derisine yerleştirilen bir elektronik jeneratöre bağlanır. Cihaz, mide kasılmalarını sağlamak üzere hastanın ihtiyacına göre  gerekli uyarı derecesine göre ayarlanır.

Endoskopik yöntemler:

Botulinum toksini kaslarda kasılmayı  inhibe eden bir zehirdir. Endoskopik yöntemle  midenin çıkış bölgesine enjekte edildiğinde  mide çıkış kapağındaki (pilor) kasları gevşeterek bu kapağının devamlı açık kalmasına yol açıp  mide boşalmasını kolaylaştırabilir.  Diğer yaklaşımlar başarısız olduğunda endoskopik jejunostomi denilen işlem uygulanabilir. Bu işlemde, karında duvarından geçilerek  ince barsağa bir beslenme tüpü yerleştirilir. Bu tüp sayesinde yiyecekler mideye uğramadan doğrudan ince barsağa ulaşırlar. Bu yöntem,  tıbbi tedaviyle cevap vermeyen gastroparezide  ileri derecede  beslenme bozukluğu  oluştuğunda tercih edilir.

Cerrahi yöntemler:

Gastroenterostomi denilen işlemle mide ve ince barsaklar arasında bir kanal açılarak mide içindeki gıdaların  barsaklara daha kolay geçişi sağlanır.  Bunun için mide sonrasındaki ince barsaklarda herhangi bir engel olmadığınının bilinmesi gerekir.  Bu ameliyatlarda barsaklardaki safranın mideye geri kaçmasını önleyici cerrahi teknikler tercih edilmelidir.

Parenteral (Damar yolu ile) beslenme:

Parenteral beslenmede göğüs içindeki büyük toplar damarlardan birine cerrahi  yömtemle yerleştirilen bir kateter aracılığıyla  vücuda  besleyici  solüsyonlar  verilir. Bu yöntemde besin maddeleri sindirim sistemine uğramadan doğrudan kana karışırlar.  Bu  yol, ancak ağız yoluyla beslenmeyi tolere edemeyen hastalarda denenmelidir. Enfeksiyon ve  emboli  kronik kateter  varlığında görülebilecek başlıca ciddi komplikasyonlardır.

 

gastroparezi

 

Yazının Tamamını Oku