Hastalıklar

Gastroparezi (Mide felci)

Gastroparezi nasıl teşhis edilir?

Hastanın tıbbi hikayesi ve fiziksel muayenesine ek olarak gastroparezide teşhise yönelik olarak şu testler yapılır:

Laboratuvar bulguları:

Ciddi miktarlarda olabilen kusma ve yetersiz beslenme nedeniyle, hastada elektrolit bozuklukları, kansızlık ve kan proteinlerinde azalma görülebilir. Bu yüzden kan testleri yapılır.

Görüntüleme yöntemleri:

Endoskopi: Gastroparezi düşündüren belirtileri olan hastalarda ülser, gastrit, mide fıtığı ve kanser gibi gastropareziyle aynı bulguları gösterebilen hastalıkları dışlamak için mutlaka endoskopi yapılmalıdır. Endoskopide, ince ve  kıvrılabilir bir tüp ağızdan mideye sokulur. Hastayı rahatlatmak amacıyla işlem öncesi hastaya damar yolundan sakinleştirici bir ilaç verilir. Kamera özelliğine sahip bu cihaz yardımı ile yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağını kapsayan üst sindirim kanalındaki organların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi mümkün olur (Bkz. Endoskopi).

Mide boşalım zamanı ölçümü: Bu testle radyoaktif madde ile işaretlenmiş katı ve sıvı gıdaların mideden boşalma zamanı ölçülür. Mide boşalım zamanındaki gecikme, gastropareziyi belirtir. Boşalım zamanını ölçerken hastalara, içinde az miktarda radyoaktif materyal (99m Tc) bulunan katı ve sıvı gıdalar farklı zamanlarda yedirilir ve bir görüntüleme yöntemiyle mideden boşalım süresi ölçülür. İşaretlemede kullanılan radyoaktif madde miktarı çok düşük seviyede olduğundan yöntemin insan sağlığına bir zararı yoktur.

Elektrogastrografi: Hastanın karın cildine yerleştirilmiş yüzeyel elektrodlar yardımıyla midenin kasılırken oluşturduğu elektriksel aktivitesinin kaydedilmesidir.

Gastroduodenal manometri: Hastanın ağzından midesine ve oradan ince barsağına uzanan ve basınç ölçme yeteneğine sahip olan ince bir tüp yerleştirir. Hastanın midesinin açlıkta ve yemek sonrasındaki kasılmaları kaydedilir. Manometri hekime, mide ve ince barsağın ne kadar güçlü ve sık kasıldığını ve mide kasılmalarının ince barsak kasılmalarıyla koordine olup olmadığını gösterir.

SmartPill® (wireless capsule GI monitoring system): pH, sıcaklık ve basıncı ölçen iri bir hap büyüklüğündeki bir kapsül yutturulduktan sonra mide ve barsaklar içinde ilerleyişine ve gönderdiği verilere göre mide fonksiyonları hakkında bilgi edinilir. Bu işlem genelde 3-6 saat sürer ve kapsül 24-72 saat içinde dışkıyla atılır.

Yazının Tamamını Oku